نعناع چیست؟
نعناع گیاهی محبوب و خوشبو کننده مشهور دهان است که صدها سال است که به دلیل خاصیت دارویی از آن استفاده میشود.
از نعناع میتوان در بسیاری از آماده سازیهای آشپزی به شکل تازه یا خشک استفاده کرد. طبع نعناع گرم و خشک است.
فرآیند تولید عرق نعناع چگونه است؟
از هر گیاهی مانند برگ نعناع، بیدمشک، ریحان، گل محمدی یا زیره که دارای رایحه و اسانس باشد، میتوان عرقیات گیاهی تولید کرد. برای تولید عرق گیاهی، ابتدا آب و ماده معطر که همان گیاه باشد، میجوشانند. پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام میشود و مایعی که با تقطیر به دست آمده، همان آب معطری است که ما ایرانیها به آنها عرق گیاهی میگوییم. طی فرآیند تبخیر و تقطیر، اسانس و رایحه گیاه داخل مولکولهای آب نفوذ میکند و در اصطلاح علمی، آب معطر مقطر تولید میشود. این آبهای معطر مقطر، علاوه بر طعم و رایحه خوبشان، خواصی هم برای بدن دارند. ما ایرانیها معمولا فقط به مایعی که از گلبرگهای گل محمدی تهیه میشود، «گلاب» میگوییم و سایر آبهای معطر مقطر را «عرق گیاهی» یا «طبی» مینامیم.
از خواص مهم عرق نعناع:
مشکلات دستگاه گوارش
نعناع به تنظیم آرامش عضلات کمک می کند. نعناع گیاهی آرامبخش است که هزاران سال از آن استفاده کرده است تا به تسکین معده یا سوء هاضمه کمک کند.
استفاده از عرق نعناع به عنوان یک درمان برای طیف وسیعی از شرایط گوارشی، از جمله سوء هاضمه، سندرم روده تحریک پذیر، درد معده در کودکان است.
نعناع در برابر میکروبهای مضر عمل میکند، آرامش عضلات را تنظیم میکند و به کنترل التهاب کمک میکند.
اگر دچار معده درد هستید، نوشیدن یک فنجان عرق نعناع میتواند معده را آرام کند و با متعادل کردن فرآیند گوارش و تسکین التهاب احتمالی، گوارش را بهبود بخشد. همچنین عرق نعناع به دلیل گیاهی بودن، فیبر بالایی دارد که معده درد ناشی از یبوست یا سوء هاضمه را تسکین میدهد.
درمان آلرژی
گیاه نعناع حاوی یک ماده آنتی اکسیدان و ضد التهاب بنام اسید رزماریک هستند. اسید رزماریک باعث کاهش علائم آسم میشود.
تسکین دهنده علائم سرماخوردگی
نعنا حاوی منتول است. این ماده ضدعفونی کننده معطر است که میتواند به شکسته شدن خلط و مخاط کمک کند و باعث میشود که راحتتر بیرون بریزید.
کاهش افسردگی و خستگی:
نعنا یک محرک طبیعی است و بوی آن به تنهایی میتواند انرژی شما را شارژ کند و دوباره عملکرد مغز شما را در سطح بالاتری انجام دهد.
لاغری با عرق نعناع
افرادی که تمایل دارند وزن خود را کاهش دهند، یک ربع قبل و بعد از مصرف غذا، نصف استکان عرق نعنا مصرف کنند چرا که مصرف نعنا، میزان چربی سازی را در بدن کاهش میدهد. افرادی که اقدام به لاغری و کاهش وزن میکنند، ممکن است به دلیل اینکه چاق شدند دچار مزاج سرد شوند، در نتیجه از عوارض سادهی آن ایجاد یبوست و نفخ معده است.
به این افراد توصیه میشود که مصرف مقداری عرق نعنا را در برنامهی غذایی روزانه خود قرار دهند. مصرف عرق نعنا باعث میشود تا حرارت معده افزایش یابد و در نتیجه هضم معده را بالا میبرد؛ ازسوی دیگر، میزان چربی سازی نیز در بدن کاهش مییابد.
عرق نعناع و زنان شیرده
شیر مادر هنوز هم، روش درست انتقال مواد مغذی از جسم مادر به نوزاد است. علم نیز با یافتن فواید متعدد شیردهی برای مادر و نوزاد، این مسئله را تایید میکند. متاسفانه، شیردهی باعث بروز ناراحتیهایی از جمله آسیب نوک سینه برای مادر میشود. عرق نعنا میتواند راهی برای حل این مشکل باشد. استفاده از عرق نعنا برای درمان ترک و درد نوک سینه به ویژه برای مادرانی که نخستین تجربه شیردهی را دارند موثر است.
کاهش مشکلات تنفسی
عرق نعناع حاوی منتول کافی برای درمان بسیاری از مشکلات تنفسی مخصوصا مشکلات ناشی از احتقان و التهاب به کار میرود. عطر عرق نعنا که به اندازه خود روغن منتول قوی نیست میتواند به رفع احتقان بینی، گلو، نایژهها و ریه کمک کند. به همین دلیل است که نوشیدن عرق نعنا به عنوان یک دمنوش گیاهی نه تنها جسم و ذهن را شاداب و تازه میکند بلکه سیستم گردش اکسیژن را نیز بهبود بخشیده و شما را سالمتر میکند.
تنظیم و تعادل هورمونهای زنانه و قاعده آور
از خواص عرق نعناع در طب سنتی کمک به تنظیم و تعادل هورمونهای زنان است. عرق نعناع محرک رحم بوده و مصرف آن قاعده آور میباشد.
عرق نعناع برای لطافت و نرمی پوست
استفاده از ترکیب عرق نعناع و روغن نعناع میتواند موجب بهبود سطوح کلاژن پوست شده و شادابی و نرمی آن را در پی داشته باشد.
تقویت حافظه
نوشیدن عرق نعناع ما را باهوشتر میکند. همانگونه که در بالا گفته شد، منتول موجود در برگ نعنا خاصیت تحریک کنندگی دارد و هوشیاری و عملکرد ذهنی ما را افزایش میدهد.
عرق نعناع برای کبد
نعناع بهترین دوست کبد است. کبد را تمیز کرده و صفرا را رقیق میکند و کلسترول خون را پایین میآورد.
عوارض جانبی عرق نعناع
– افرادی که به خود گیاه نعناع حساسیت دارند و با خوردن آن دچار واکنشهای آلرژیک میشوند، نه تنها عرق نعناع، بلکه هیچ یک از محصولاتی را که بر پایه گیاه نعناع تولید شده است، نباید مصرف کنند.
– در مورد میزان مصرف این گیاه هم باید بدانید که هر بار نصف استکان عرق نعناع کافی است.
– مصرف طولانی عرق نعناع به صلاح نیست. این گیاه عارضه خاصی ندارد، ولی برای برخی افراد ممکن است ایجاد حساسیت کند. مصرف عرق نعناع بعد از غذا به میزان نیم استکان مفید است که باعث کاهش نفخ میشود و به هضم غذا هم کمک میکند.